Vinyltryck på tyg – hur gör man?

Ett roligt sätt att göra sina sömnadsprojekt lite mer personliga är genom att stryka på ett vinyltryck. Vinyltryck finns i alla möjliga färger, former och texturer och kan strykas på med ett vanligt strykjärn. Förutsagt att trycket är korrekt fastsatt tål det maskintvätt upp till 60 grader och håller på både vävda och stickade tyger.

För att lyckas med ditt vinyltryck är det några saker du behöver tänka på. T.ex. behöver motivet både värme och hårt tryck för att smälta fast på tyget, därför är ett strykbräde inte ett optimalt underlag när du ska stryka fast motivet (det är för mjukt och tål inte att du trycker med hela din vikt på strykjärnet). Jobba istället på ett rejält köksbord eller arbetsbänk med ett värmetåligt skärbräde eller dylikt som underlägg.

Med alla vinyltryck medföljer instruktioner gällande vilken temperatur de ska strykas med och i hur långa intervaller. Dessutom ska vissa tryck svalna innan man drar bort skyddsplasten medan man för andra ska dra bort skyddsplasten medan den ännu är varm. Följ alltid anvisningarna för ditt specifika tryck.

01. Försäkra dig om att tyget tål värme/strykning. Gör gärna en teststrykning på en provbit.

02. Ta försiktigt bort den tunna skyddsplasten från baksidan av motivet innan du börjar stryka

03. Placera motivet på tyget med den klistriga sidan av den tjocka skyddsplasten mot tyget

04. Tryck hårt (så hårt du kan!) med strykjärn på motivet genom skyddsfilmen i 15 sekunder på 160 grader (detta motsvarar ca 2 prickar på de flesta strykjärn). Använd inte ångfunktion och rör inte strykjärnet fram och tillbaka.

OBS! Stryk alltid genom den tjocka skyddsfilmen eller ett bakplåtspapper, aldrig direkt på motivet.

05. Försök försiktigt peta lös skyddsfilmen medan det ännu är varmt. Om motivet inte sitter behöver du upprepa strykningen i 15 sekunders intervaller tills motivet sitter.

06. Motivet sitter fast ordentligt när du kan skymta tygets struktur genom motivet och trycket smält fast på tyget. När du stryker med fingret över motivet ska du inte känna några kanter

07. Om du fortfarande är osäker på om motivet sitter ordentligt kan du upprepa strykningen i 15 sekunders intervaller (genom skyddsfilmen eller bakplåtspapper!) tills du är nöjd och motivet säkert sitter ordentligt 

Ett korrekt fastsatt motiv tål maskintvätt i upp till 60 grader. Motiv som lossnat i kanterna kan eventuellt strykas fast igen på samma sätt som beskrivet ovan.

Observera att olika strykjärn har olika värmeinställningar, kolla din egen innan du börjar.

Sandramarias ansvarar ej för felhanterade eller inkorrekt fastsatta motiv eller de eventuella skador dessa medför.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.