Välja symaskin: En nybörjarguide för dig som vill lära dig sy.

Den vanligaste frågan jag får om sömnad är VILKEN symaskin man ska köpa. Men vet du, svaret är inte så komplicerat som du kanske tror.

Reklam: Det här blogginlägget innehåller affiliatelänkar. Om du väljer att köpa via min länk kommer jag att få en provision på ditt köp. Detta påverkar varken ditt pris eller din köpupplevelse. Alla affiliate-länkar är markerade med en *.

Varje gång jag får en fråga om symaskiner är mitt svar alltid det samma: använd den symaskin du har tillgång till/råd med! That’s it!

Det spelar ingen roll om det är din svärmors gamla maskin, en maskin du randomly hittade på Prisma eller Citymarket (eller dylik lokal stor dagligvaruhandel) eller om det är en maskin du ärvt av din mormor. Så länge den funkar är du good to go! Du kommer bli förvånad över hur mycket man kan göra med den allra enklaste symaskinen.

Men, om du känner dig sugen på att köpa en helt ny (eller inte har tillgång till varken svärmors eller mormors maskin) så har jag ändå några tips du kan ha med dig bakom örat när du bläddrar bland maskinerna på marknaden:

Först och främst: Slösa inte en massa pengar på en megafancy maskin. Åtminstone inte såhär i början.

Tro det eller ej, men jag använder fortfarande samma 300€ symaskin som mina föräldrar gav mig för över 8 år sen. Allt du ser mig skapa i sömnadsväg är sytt på den gamla trogna maskinen!

Men missförstå mig rätt: visst drömmer jag om att uppgradera till en Pfaff Quilt Ambition 635 en dag, men just nu kan jag inte riktigt motivera mig till att lägga nästan 2000€ på den. :’)

Så, min rekommendation är att gå till din lokala symaskinsaffär (eller som sagt, vilket Prisma eller Citymarket som helst om du bor i Finland) och be om en bra “lite mer avancerad nybörjarsymaskin”. Sikta på något i 200€-500€ prisklassen. Du vill ha en maskin med en del extra funktioner, men inte ALLA fanciga funktioner.

Undvik de allra billigaste symaskinerna med endast ett par grundläggande sömmar. Tro mig, du kommer växa ifrån den maskinen på nolltid!

Leta istället efter en maskin med några elastiska sömmar och helst en automatisk nåliträdare. (Det senare är inget måste, men det kommer definitivt göra ditt liv SÅ mycket enklare och spara en hel del gråa hår!)

Som en referenspunkt kan jag säga, att symaskinen jag använt i över 8 år är en Singer Fashion Mate. Den verkar inte riktigt finnas tillgänglig på så många ställen längre, men istället har Singer släppt en del nyare modeller som ser ut att vara uppdaterade versioner av den.

Tyvärr kan jag inte säga mycket om andra märken (även om det finns hur många som helst!) eftersom jag bara använt min Singer. Men med mina tidigare riktlinjer borde du kunna navigera dig fram bland de andra märkena också. För som sagt: exakt vilken symaskin du använder spelar egentligen inte så stor roll! Köp den du får tag på och har råd med! <3

Men, om du är intresserad av att beställa en symaskin har jag samlat lite länkar till några webbshoppar du kan kolla:

Singer Fashion Mate (Finland) Detta är exakt samma symaskin som jag har.

Singer Fashion Mate (Sverige) 

Singer One* 

Singer Heavy Duty* 

Summa summarum: vilken symaskin du använder spelar sist och slutligen inte SÅ stor roll. Börja med det du har, och lägg märke till vilka funktioner du gillar, vilka du saknar och vilka funktioner du inte använder alls. Allas sömnadsstilar och behov är olika, och den maskin som funkar för mig kanske inte alls är det bästa för det du planerar använda den till. Gå på din magkänsla, helt enkelt!

Happy sewing!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.