DIY Ballongbåge

Den 24:e maj – vilket härligt datum! Vi har sedan dess en ettåring i huset, och det skulle förstås firas! (på coronavis, självklart)

Denhär gången hade jag fått för mig att vi absolut skulle ha en ballongbåge på kalaset, så sagt och gjort – jag fixade en!

Ni som känner mig vet att jag oftast går lite överstyr med någon dekorationsdetalj varje gång vi ordnar fest, och pandemin har visat mig att det absolut inte spelar någon roll om det är 5 på gästlistan eller 50 – är det fest så är det och då går min hjärna på högvarv ;)

Att göra en ballongbåge/ballonggirlang/balloon arch (kärt barn har många namn) är inte alls så svårt som det kanske ser ut. Jag hade Eurovision som sällskap när jag satt och pumpade upp ballongerna, men i brist på det kan jag varmt rekommendera att spara några avsnitt av favoritpodden att lyssna på när du sätter igång med detta. Det är nämligen ballongpumpandet som tar upp det mesta av tillverkningstiden.

 

Såhär gör du en ballongbåge från scratch

Steg-för-steg bilder på hur du gör en ballongbåge by sandramaria

Du behöver

  • En MASSA ballonger, till min ballongbåge användes ca 80 ballonger. Välj premiumballonger för längre hållbarhet.

  • Snöre, garn eller band. Jag använde fiskargarn.

  • En ballongpump

 

Gör såhär

01. Pumpa upp två ballonger i taget och knyt ihop dem med varandra. Variera gärna färgkombinationer och storlekar på ballongerna för att få till en intressantare ballongbåge.

02. Börja knyta ihop stommen till bågen vartefter du pumpar upp ballongpar. Knyt en knut runt det första ballongparet och vira sedan garnet runt de följande. Försök placera knutarna på ballongerna så nära varandra som möjligt innan du virar garnet runt för att få till en spänd och jämn båge.

03. Såhär ser det ut när de tre ballongparen från den föregående bilden virats ihop.

04. … och såhär ser det ut när jag virat ihop 6 ballongpar i olika storlekar och färger. Fortsätt vira ihop ballongpar tills du har en ballongstomme som är så lång som du vill ha bågen. Tänk ändå på att spara minst ⅓ av ballongerna för att fylla ut formen på bågen senare.

05. Jag ville ha min ballongbåge fristående på golvet, så jag byggde en ställning av så kallade Pex-rör, alltså vattenrör på rulle. Dessa finns att köpas på bl.a. K-rauta. Mitt rör var strax under 3 cm i diameter. Du behöver inte bygga en ställning utan kan välja att hänga upp din ballongbåge på något annat, t.ex. direkt på väggen.

06. Häng upp stommen för ballongbågen där den ska hänga. Det är mycket lättare att fortsätta bygga om man ser exakt var man ska placera fler ballonger för att få till önskad form.

07. Fortsätt blåsa upp ballongpar som du kan använda till att fylla ut stommen. Jag valde att också knyta ihop tre stycken ballonger för att få till ännu “fluffigare” utfyllnad. Gör gärna utfyllnadsballongerna mycket mindre än de du har i stommen – både för att de är lättare att knyta fast och för att det blir snyggare med olika storlekar av ballonger på bågen.

08. Knyt fast ett band runt skarven på ballongparet/-trion, trä bandet genom ballongstommen där du vill fylla ut och fäst bandet antingen runt ballongerna på stommen eller runt ställningen (om du har en sån).

Såhär såg min ballongbåge ut bakifrån.

09. Börja fylla ut bågen med ballonger. Stå gärna lite längre ifrån så du ser var det känns som att det fattas lite “fluff”. Fortsätt tills du är nöjd med formen. Ett ballongbågsprojekt är ett typiskt exempel på projekt som kunde växa och sväva ut hur mycket som helst – i något skede behöver man bara ta ett steg tillbaka och bestämma sig för att man är klar. ;)

DIY Ballongbåge för barnkalas by sandramaria

Vi hade två toppenfina kalasdagar för vår ettåring – och ballongbågen höll sig snygg och fräsch under båda kalasen! Faktum är att den hängde kvar två dagar extra (*host* för att jag hatar att städa *host*) och den såg nästan lika bra ut ännu dag 5. Det här var nog väldigt mycket tack vare att jag valt premiumballonger istället för de vanliga tunna man köper i 50 pack. (Värt att tänka på alltså om man vill göra ballongbågen nån dag innan festligheterna!)

 

Blev du taggad på att göra en ballongbåge till något evenemang? Tagga mig gärna i dina bilder (@BySandramaria) så jag får se hur det blev!

Psst..! Sugen på att sy en kalaskrona att toppa din 1-årings kalasfoton med? Här hittar du mönstret på den Maja har på sig på bilderna.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.