Tre mål för 2019

IMG_4081.JPG

Jag älskar nystarter. För mig är nyår exakt en sådan tid. En tid då jag reflekterar tillbaka på året som gått och allt jag upplevt och blickar framåt på hur jag vill spendera nästa år.

2018 har för mig varit ett år av självinsikt. Jag har lärt mig massor om mig själv, mina känslor, mina drömmar och varför jag reagerar som jag gör i vissa situationer. Jag har också tagit stora steg i mitt eget företag och samtidigt jobbat hårt med mina studier. Jag och Kim har påbörjat vårt hittills största gemensamma projekt vilket också lärt oss massor om varandra. Överlag har detta alltså varit ett lärorikt år.

Jag har på många plan insett att jag vill göra en förändring under 2019. Jag behöver omvandla det jag lärt mig till konkreta handlingar och mål att jobba mot. Jag vill inte gå tillbaka till det jag varit utan fortsätta sträva framåt. Jag vill att alla de fina och tankeväckande diskussioner och händelser jag fått ta del av ska leda till något.

Och en sak jag lärt mig under det senaste året är att mål utan en action plan bara är drömmar. Därför har jag denna gång inte bara skrivit ner vad jag vill göra och varför, utan även hur jag tänkt möjliggöra målen. Det här är inte min Bucket List för 2019 med saker jag vill uppleva eller småsaker jag vill göra, utan det här är större, mer övergripande mål som i slutändan ska göra att jag har mer tid för allt på min Bucket List. (Jag kommer skriva en Bucket List precis som tidigare år också, men det blir ett eget inlägg.)

IMG_4079.JPG

1 | Alltid ligga steget före på företagsfronten så att jag själv kan leva i nuet.

Det här är garanterat den viktigaste punkten för att jag ska känna att jag har tid för fritid och spontanitet. Jag har fått fundera mycket på vad det är jag egentligen vill med min tid och när jag känner att jag verkligen har fått njuta av fritiden till fullt. Svaret är: när jag kunnat vara spontan.

Att kunna sitta en timme extra på kaféet eller åka iväg på en mini roadtrip till grannstaden på en glass bara för att. Att ha en kransbindareftermiddag med vänner som plötsligt blev till middag och fortsatte med soffhäng tills klockan blev två på natten. Sånt njuter jag av, och om jag konstant behöver lägga all min fritid på att hålla företaget vid liv så försvinner den här tiden. Jag vill alltså jobba mer effektivt då jag jobbar för att även ha tid för annat.

Hur? Jag ska göra upp en årsklocka där jag tar i beaktande allt jag vill ha gjort under året och när jag vill ha gjort det. Sen tar jag under årets lopp upp årsklockan och gör upp månadsplaner och veckoplaner så att jag hela tiden är lite före min tid och aldrig känner att jag behöver stressa fram något i stunden.

Här menar jag till exempel julinlägg på bloggen eller back-to-school DIYs på instagram eller införskaffning av material till nya Makers Mail säsonger.


2 | Sluta boka in saker

Okej, missförstå mig rätt här nu. Visst behöver man boka in saker, så som jobbmöten och julfester och flygresor och liknande. Det jag menar med att sluta boka in saker är att sluta fylla min kalender med måsten.

Det här går lite in i det jag pratade om i förra punkten, för jag behöver verkligen få mer tid för spontanitet. Det här fungerar ändå inte om man hela tiden har en massa saker bokade.

Det här är något jag förstått först under de senaste veckorna: jag är konstant överbokad eftersom jag hela tiden packar min kalender full. Jag skriver upp allt från hur många skolarbeten jag ska göra på en dag till när jag ska ta kaffepaus till när jag ska på ridlektion till hur länge jag planerat vara borta och handla. Och om någon nån gång vill ses finns det typ en tid ledig och det är torsdag om två veckor mellan 14:45 och 15:32. Typ.

När ja gör såhär börjar jag till slut se allt som en enda stor to-do lista där till och med ridlektion på måndagar och kaffedejt med vännen på torsdagseftermiddag börjar kännas som måsten och stressmoment, även om de från början är saker jag verkligen verkligen vill göra.

Hur ändra på det här då? Jag har bestämt mig för att sluta använda min kalender alltför fanatiskt och istället bara pricka in saker jag verkligen behöver boka in.

Och när det kommer till kaffedejter med vänner är det väl mycket roligare att fråga: “Hej, när och var lunchar du idag?” än att fråga: “Hej, ska vi ses nån gång nästa vecka om vi båda har tid på samma gång t.ex. onsdag eftermiddag eller torsdag förmiddag eller..? nähe du hade något annat då, nämen då hinner jag inte heller mer den veckan men kanske veckan där på? vad sägs om lördagkväll den 21.2.2019?”

(Ta det där förra med en klackspark <3)


3 | Läsa Marie Kondos bok (och följa hennes råd!)

För några år sedan hörde jag för första gången om Marie Kondos bok “Konsten att städa : förändra ditt liv med ett organiserat hem”. Jag kommer ihåg att min första reaktion var: men ååh. allt ska man behöva skriva böcker om.. Men desto mer jag hörde om boken desto mer intresserad blev jag.

Ett av mina största problem när det kommer till ordning i hemmet är att jag är en samlare utan like. Jag vill helst spara allt för att man kaaanske nångång kan behöva det. Det här gör att vårt hem aldrig känns städat eftersom det hela tiden ligger en massa extra saker överallt.

Jag har hittills som sagt bara hört om boken och hört på människor som försökt återberätta Maries tankar och principer, men under 2019 vill jag jättegärna läsa boken själv och verkligen försöka ta åt mig av hennes metoder. Både jag och Kim har som mål att försöka hålla vårt nya hem lugnt och harmoniskt och försöka få till en mer minimalistisk atmosfär, och så som jag lever just nu kommer det inte att fungera.

Mitt hur för den här punkten är väl endast att köpa boken och verkligen läsa den. :)


Någon som har liknande mål som mig inför nästa år?


DU KANSKE OCKSÅ GILLAR DEHÄR INLÄGGEN:


LivetSandra Sund2 Comments