Building Home: Vardagsrumsplanering

// I kommersiellt samarbete med Timberwise //

Sveagatan10_-_stylat_vrum_vinkel1.jpg

Bild via Alvhem Mäkleri

Ojojoj OJ vad nära vi är nu! För tillfället har hela huset blivit spacklat och alla vita väggar blivit målade. Det vi väntar på nu är alltså att våra kaklare ska få sätta igång och på vårt schema står det snart golvläggning! Det är helt otroligt. Jag kan inte med ord beskriva hur overkligt det är att se allt komma till liv.

Vardagsrumsplanering – Planlösning – Vi bygger hus! – By Sandramaria

I planeringen har vi nu kommit till vardagsrummet. Det största och mest centrala rummet i vårt hem. Vårt wow–moment om du frågar mig. Det här är ett rum jag har väldigt stora visioner för och som jag ända sen början sett väldigt detaljerat framför mig. Naturnära, varmt, ombonat och personligt – så hoppas jag det här rummet kommer kännas.

Planering.png

Golv / Pall / Kuddar / Soffa / Spis / Gardiner / Fladdermusstol / Vedhämtare / Print / Skänk

Golv

Golvet för både vardagsrummet och köket har länge varit ett av våra största frågetecken. För mig känns golvet som den viktigaste ytan i huset – man kan måla om väggar relativt enkelt, men man byter inte golv två gånger per år precis.

För oss gick tankarna från trägolv till betonggolv fram och tillbaka under väldigt lång tid men jag och Kim var nästan aldrig synkade. När han tyckte trägolv hade jag blivit bekväm med betong och när han äntligen värmts för tanken på betong hade jag hunnit vänja mig vid tanken på trä. Huh, jag blir riktigt matt när jag tänker på hur mycket vi velade fram och tillbaka.

Nu är vårt golv ändå påväg och jag kunde inte föreställa mig något bättre än det vi valt: en vitlaserad askparkett (valkoöljyvahattu saarniparketti) från Timberwise*.

* jag har fått rabatt på golvet som kompensation för synlighet på bloggen.

Soffa & Fåtöljer

Vårt vardagsrum är egentligen inte speciellt stort och i det utrymmet ska vi ha allt från soffa till fåtöljer till spis och plats för trappa. Dessutom ska man kunna ta sig ut till terassen. Vi vet båda att vi vill ha en soffa och två fåtöljer, men att fåtöljerna inte får vara för robusta och ta upp för mycket plats i rummet. De behöver kännas “luftiga” och lätt gå att flytta om vi behöver möblera om för en kväll. Därför känns två stycken “fladdermusstolar” helt rätt. Jag gillar dessa i läder men har aldrig provsuttit en – så får se om jag ångrar mig eller om de är så sköna de ser ut att vara.

Även soffan behöver vara av lite luftigare variant. Gärna med ben istället för soffa ända ner till golvet och gärna med lite mer personlighet än den klassiska divansoffan. Jag drömmer om denna ljusa variant med läderdetaljer som skulle matcha fladdermusstolarna perfekt.


Spis

Vi har gjort plats för en liten kamin i ett av vardagsrummets hörn och har tänkt oss en väldigt stilren modell. Vi har inte ännu valt något men t.ex. denna räta och släta variant från Contura är ett alternativ.

Samtidigt som jag är jättetaggad på att ha en spis att mysa framför under vinterhalvåret är jag också löjligt exalterad över att ha en snygg vedhämtare parkerad intill kaminen. Jag tänker mig en DIY variant i stil med denna som Ernst gjort i ett av sina sommarprogram för en tid sen.


Skänk & “Gallery wall”

Jag har alltid tyckt att en inredning utan åtminstone en personlig detalj är lite tråkig. Vi har en vägg i vardagsrummet som egentligen är planerad som TV-vägg, men eftersom vi inte kommer ha någon TV i vardagsrummet (åtminstone till en början) så blir den ytan lite tom. Där drömmer jag om en väl utvald, loppisfyndad (eller på annat sätt hittad) skänk med väldigt mycket karaktär. Jag tror det här skulle vara pricken över i i vardagsrummet och få rummet att kännas hemtrevligt och genomtänkt.

Ovanför skänken skulle det passa utmärkt med en liten “gallery wall” med några välvalda prints i lite olika ramar. Jag har länge kikat på bl.a. Desenios prints och hittat en hel massa favoriter.

Detaljer

Överlag vill jag gärna fylla vårt vardagsrum med naturnära detaljer för att göra det mysigt och ombonat. Jag tänker mig några grönväxter, gardiner från golv till tak och kuddar i neutrala färger men med härliga texturer. Jag ser också en enorm matta som förankrar hela soffgruppen, men den har vi fortfarande inte hittat.. Har ni tips på nån snygg matta ni sett nånstans som kunde passa?


Så långt har vi kommit med planeringen av vardagsrummet och jag både hoppas och tror att det kommer bli helt amazing när det är klart!

Jag hade tänkt göra en liten husvisning inom de kommande dagarna på hur allt ser ut nu när det är målat, är ni intresserade? Tänkte t.ex. på Instastories eller rent av en Instagram Live, vad tror ni om det?

Vi hörs, kram!


Du kanske också gillar …