Höstens snyggaste bordsdekoration av udda vaser

Höstens snyggaste bordsdekorationer av udda vaser | DIY bordsdekoration | Scandi interior By Sandramaria

Jag har länge tyckt att vårt matbord känts väldigt kalt och oinbjudande, och nu när jag plötsligt fått denna höst-inrednings-våg sköljd över mig så bestämde jag mig för att ta tag i saken och plocka ihop en mysig bordsdekorering som funkar för både vardag och fest.

Jag är inte speciellt förtjust i dukar men kände ändå att jag gärna skulle vilja ha något som liknade en löpare över hela bordet. Till fest skulle jag t.ex. kunna lägga ut eukalyptusblad på bordet med några ljusstakar och ha det som “löpare”, men eftersom det här arrangemanget var tänkt att funka en längre tid och vara praktisk även till vardags så var det inte ett alternativ.

Så istället för att lägga ut växter direkt på bordet så valde jag att göra ett arrangemang med ett helt gäng udda vaser längs bordet istället. Jag blandade dessutom hej vilt ut samlingen med kannor, ljusstakar, större skålar och växter och jag måste säga att jag blev supernöjd!

Är det här något du också skulle vilja göra på ditt bord hemma nu i höst så har jag här nedan samlat mina bästa tips för hur du lyckas!

Höstens snyggaste bordsdekorationer av udda vaser | DIY bordsdekoration | Scandi interior By Sandramaria

Våga ta i!

Det som oftast händer när man ska inreda är att man tänker för smått. Många är rädda för att stora föremål eller många föremål ska ta över och göra att hemmet känns plottrigt, och visst – den minimalistiska stilen är också supersnygg i sig! Men i det här fallet kände i alla fall jag att jag gärna ville ha en riktig statement-dekorering på bordet – och då behöver man våga ta i utan att vara rädd för att det blir för mycket!

Våga ta i från tårna och plocka istället bort om något känns överflödigt. Ett långt bord klarar många vaser utan att det känns för övermäktigt.

Tänk också på att jobba med hela längden av bordet och inte bara precis mittimitten eller i ena hörnet. Och placera vaserna ganska nära varandra. Det börjar lätt se ut som att de udda vaserna inte går ihop om det blir för stora mellanrum mellan dem.

Höstens snyggaste bordsdekorationer av udda vaser | DIY bordsdekoration | Scandi interior By Sandramaria

Tänk på färgerna

När du letar vaser att ha med i ditt arrangemang kan du börja med att tänka ut vilken färgpalett du vill ha. Se dig runt i rummet och hitta färger ur den redan existerande inredningen att plocka upp eller välj färger som kompletterar miljön. Det blir oftast en intressantare helhet om inte alla vaser har samma färg, men låt ingen färg bli helt ensam. Om din inredning annars är väldigt naturlig blir det kanske konstigt att lägga in en ensam rosa vas om den färgen inte återkommer nånstans i rummet annars. Men lägger du redan in två eller tre rosa vaser eller en rosa vas och två kuddar i soffan i en rosa nyans så känns färgsättningen direkt mer genomtänkt.

I mitt arrangemang hittas lite svart och lite vitt eftersom de är basfärgerna i hela vår inredning i kök och vardagsrum. Sen har jag plockat in två kannor som båda har samma beige/bruna färg och som tillsammans kompletterar den naturliga viben jag försökt uppnå i inredningen. Den stora glaskannan är sedan ett litet wild card med sin orange-doppade botten. Men för att den inte skulle bli så ensam plockade jag in det orangea med växter och pumpor. Dessutom har vi för tillfället också ett par rostiga/orangea kuddar i soffan som står precis bredvid matbordet vilket också plockar upp samma färg. Till sist har jag också plockat in några guldiga detaljer, eftersom guld är den återkommande metallen i vårt kök.

Höstens snyggaste bordsdekorationer av udda vaser | DIY bordsdekoration | Scandi interior By Sandramaria
Höstens snyggaste bordsdekorationer av udda vaser | DIY bordsdekoration | Scandi interior By Sandramaria

Tänk på formerna

I mitt arrangemang har jag valt att utgå ifrån runda former. Som du kanske märker har jag inget fyrkantigt eller trekantigt, utan bara en massa olika runda föremål. MEN, även om alla former på ett eller annat sätt är runda så är de inte lika. Jag har avlånga, raka, vågiga, taggiga, ovala, hamrade och mönstrade. Alla är olika men har en gemensam nämnare som binder ihop dem.

Att försöka hitta vaser med liknande former är ett bra knep för att sedan få de udda vaserna att gå ihop. Det kan vara svårare att binda ihop ett gäng där hälften har väldigt kantiga former och andra hälften väldigt runda och vågiga former. Då behöver man istället hitta nån annan gemensam nämnare som knyter ihop dem.

Psst..! märker du att t.o.m. bordstabletterna har en rundad form istället för fyrkantig? I’m obviously going all in on this one! ;)

Höstens snyggaste bordsdekorationer av udda vaser | DIY bordsdekoration | Scandi interior By Sandramaria

Blanda gammalt och nytt

Har du redan en massa vaser hemma som du känner att går ihop så är det toppen! Hela tanken med “udda vas”-temat är att så långt som möjligt kunna använda sånt man redan har. Och har man inte ska man inte behöva gå och köpa ett helt set med dyra vaser.

Gå istället på loppis och leta igen främst efter snygga former: vilka former gillar du? Vilka siluetter kan du jobba vidare med? Sök efter intressanta delar som tillsammans kan göra en vacker helhet med det du redan har.

Det bästa med att leta former och siluetter istället för färdigt snygga vaser är att utbudet blir så mycket större. För att se vad jag menar kan du kolla in det här inlägget på Instagram för att se hur de två svarta långa vaserna och den vita runda vasen såg ut när jag köpte dem. Men jag dömde inte vaserna efter sina färger utan visste att jag kunde spraymåla dem i mer neutrala kulörer för att få dem att passa som en smäck in i helheten jag försökt visualisera.

Tänk ändå på att det är lätt att spraymåla något vitt eller svart, men att t.ex. få till en naturligt vacker beige är supersvårt. Vill du alltså som jag ha in nån naturnära färg behöver du hitta en vas som från början har den färgen. Jag råkade hitta de två kannorna med precis samma naturliga färgpalett på två olika loppisar. Ibland behöver man alltså ha lite tur med sig också! ;)

Även den orangedoppade glaskannan är hittad på loppis och den lät jag också vara precis som den var.

Höstens snyggaste bordsdekorationer av udda vaser | DIY bordsdekoration | Scandi interior By Sandramaria

Tänk hållbart

Och nu menar jag ur en massa olika synvinklar, men främst att det inte ska vara jobbigt att hålla arrangemanget snyggt. Tanken med mitt arrangemang är att jag i de olika vaserna ska blanda in växtlighet, och skulle jag då ha en massa stora vaser som kräver stora buketter skulle det vara både jobbigt och kostsamt att hålla den snygg vecka efter vecka.

Nu har jag istället valt att den stora centerpiecen går att variera som fruktskål, ljusskål eller varför inte "jag går ut och plockar lite rönnbär att ha i"-skål vilket är relativt enkelt. De andra vaserna rymmer sen inte mer än en eller ett par kvistar, vilket gör att jag kan gå och handla en LITEN fredagsbukett, dela upp den och på så sätt fylla upp hela bordet. Och ännu bättre: jag kan använda mig av torkade växter (som ju är super inne just nu) och ha samma växter länge länge och bara byta ut mot någon färsk växtgren varje vecka. Perfekt, eller hur?!

Höstens snyggaste bordsdekorationer av udda vaser | DIY bordsdekoration | Scandi interior By Sandramaria

Sådär! Det var mina tips på hur du lyckas slänga ihop höstens snyggaste bordsarrangemang av udda vaser du redan har hemma eller hittar på loppis. Hoppas du blev riktigt inspirerad och vågar testa det här hemma också!

Jag önskar dig en riktigt riktigt skön fortsättning på helgen, och så hörs vi nästa vecka igen! Ha det bra, kram!

Höstens snyggaste bordsdekorationer av udda vaser | DIY bordsdekoration | Scandi interior By Sandramaria

Du kanske också gillar …