16 saker jag lärt mig under 2016

Även om vi redan kommit några dagar in på år 2017 så kände jag att jag fortfarande ville publicera detta inlägg. Jag tycker själv att 2016 varit ett väldigt lärorikt år på många sätt så jag kände för att samla en del av dem i ett inlägg; dels för att själv kunna se tillbaka på det om något år och dels för att dela med mig till er. Så här är en salig blandning av både väldigt enkla och lättsamma saker jag lärt mig tillsammans med lite mer "livsviktiga" lärdomar.

16 saker jag lärt mig under 2016 | Sandramarias.com

1 | Att laga mat. Eller åtminstone att våga prova. Det där med kött och pepparsås och stektemperatur hit och dit är inte alls så svårt som det låter, och oj vad god mat man kan få äta plötsligt! Man behöver inte leva på makaroner och korv - våga testa andra recept ibland också! (Fast ofta är det riktigt skönt att äta något så enkelt som just makaroner och korv! ;))

2 | Att köra automatbil. Tidigare satt jag alltid på mitt vänstra ben de få gånger jag körde en automatväxlad bil för att inte "trycka in kopplingen" i misstag och döda både mig och passagerarna.

3 | Att jag fortfarande är världens största tidsoptimist. Att man aldrig lär sig använda sin tid väl?! Hoppas jag får skriva att jag lärt mig det som en punkt på nästa års lista .. 

16 saker jag lärt mig under 2016 | Sandramarias.com

4 | "Se on asenne kysymys!" Det här är något min pappa alltid sagt och något jag faktiskt tidigare till och med blev lite irriterad på att höra. Ibland vill man nämligen bara vara sur och bitter och inte alls ändra på sin inställning. Trots det så är det är verkligen sant; allt handlar om vilken inställning och attityd man har till omvärlden och till olika situationer, och även om jag alltid vetat det så är det först i år som jag verkligen tagit det till mig. Jag har under året faktiskt märkt hur annorlunda man kan se på saker helt enkelt genom att ha en positiv attityd och vara öppen för att allt inte allt alltid går enligt ens egna planer.

5 | Ett nytt jobb. Innan 2016 har jag bara jobbat på ställen där jag känt alla chefer och i princip så har jag fått jobben för att cheferna känt mig eller mina föräldrar (och nu menar jag inte att de jobben varit sämre på något sätt, eller att jag inte trivts där, tvärtom är jag super tacksam för att jag fått chansen att jobba på alla ställen där jag tidigare jobbat!). I år har jag ändå för första gången sökt jobb, gått på ett par arbetsintervjuer med totalt främmande personer, fått ett av jobben och faktiskt jobbat där i över ett halvt år. Det är jag väldigt stolt över.

6 | Bättre finska. Tack vare att jag jobbar där jag jobbar och 90% av mina kollegor är finskspråkiga så har jag faktiskt blivit mycket säkrare på min finska. Det här tycker jag är jätteroligt, och definitivt något jag vill försöka upprätthålla!

7 | Att jag inte behöver låtsas tycka något jag inte gör. Nu lät detta som världens djupaste och samtidigt klychigaste punkt nånsin. Men jag menar mer att jag t.ex. inte behöver hålla med när andra berättar om hur jobbigt det är att stiga upp på morgonen och att man helst inte vill prata med någon innan morgonkaffet. Visst, jag tycker oftast att det är jobbigt att stiga upp, men när jag väl vaknat så har jag aldrig upplevt att jag skulle behöva vara sur på någon eller något på morgonen. Jag har ändå ofta kommit på mig själv med att hålla med när detta kommit på tal bara för att de flesta tydligen gör det - men varför ska jag hålla med om det inte stämmer? Konstigt, haha. Och på tal om att jag överlag har ett ganska positivt morgonhumör så skrattade jag innerligt när jag såg denna meme för första gången, jag kände så igen mig (inte som han på bilden, utan den det är okej att döda ;))

8 | Att inte ta vänner och familj för givet. Jag säger inte att jag blivit bra på att inte göra det, men jag har definitivt upptäckt att det är väldigt lätt att göra det. För att ha vänner måste man själv också vara en vän.

9 | "Never be afraid to try something new. Remember that a lone amateur built the Ark. A large group of professionals built the Titanic." Det här är ett citat jag läste precis nu när jag fick idétorka och sökte genom internet för att se vad andra lärt sig under 2016. På något sätt tycker jag att det är lite det jag kommit till insikt med under 2016, kanske inte nödvändigtvis något jag varit bra på att följa, men jag tyckte ändå att jag ville dela med mig av det till er.

16 saker jag lärt mig under 2016 | Sandramarias.com

10 | Att spela gitarr. Här kan jag inte heller säga att jag är proffs, och nu har jag faktiskt inte alls spelat på ett tag.. Men jag har lärt mig basackorden och grunderna, så nu är det bara att fortsätta öva! 

11 | Att menskoppen är din bästa vän.  

12 | Att det tar tid att fixa ihop ett bröllop. Det här kan ni blivande brudpar verkligen tänka på! Vi var båda lediga hela veckan innan bröllopet och tänkte att vi skulle fixa alla dekorationer mm. under den veckan. Visst, vi blev klara och alla bröllopsdekorationer var, enligt mig, underbart fina! Vi stressade ändå onödigt mycket och sov alltför lite den veckan. Såhär i efterhand är det lätt att tänka "men jag kunde ju ha gjort det där flera månader innan så hade vi sluppit nästan all stress", men det kan vi inte göra nånting åt mera - men, jag kan föra lärdomen vidare till dem som fortfarande har det framför sig! ;)

13 | Att jag är sämst på att hålla växter vid liv. Inte ens stryktåliga succulenter överlever i vårt hem.. Kanske ett mål för 2017, att lära mig ta hand om växter?

14 | Att jag vågar om jag vill. Och nu tänker jag främst på hur jag övervann min höjdrädsla och bl.a. åkte surfbräda bland vingliga träd på Seikkailupuisto Pakka i höstas och faktiskt tyckte att det var roligt!

15 | Att bloggen inte håller igång sig själv. Jag är så oerhört tacksam för alla er som dag ut och dag in orkar kika in här även om ni säkert lärt er att ni oftare kommer mötas av samma inlägg som sist istället för ett nytt. Och på något sätt har jag tidigare levt väldigt mycket på just det; "att jag ändå har läsare". Men även ni som är mina allra trognaste och segaste läsare kommer nån gång att tröttna ifall jag inte gör något åt min uppdateringsfrekvens. Då kanske nån tänker; men om det är så jobbigt så kanske det är dags att sluta? Men det är inte så, jag vill inte sluta. Jag vill uppdatera. Som DIY bloggare blir det ändå svårt att hålla igång bloggen om man varken har tid eller ork att hålla igång kreativiteten. Ska försöka hitta nån slags balansgång och rytm som passar mig så att denna kreativa oas - som jag kallar den i beskrivningen - hålls mycket mer levande under 2017! 

16 | Att jag faktiskt har ett superbra liv! Haha, oj vad konstigt det låter när man skriver ut det så här, men i år har jag faktiskt märkt hur mycket fint jag har runt om mig; jag har underbara vänner och två härliga familjer som stöttar mig, jag går på en utbildning där jag trivs med den bästa klassen, jag bor i en stad som jag verkligen börjat tycka om, jag har ett jobb som passar in med mina studier och har härliga kollegor, jag har ett hem där jag får hitta på alla världens projekt och framför allt så får jag kalla mig fru till mannen i mitt liv. Kan inget annat än tacka Gud för allt detta fina! ❤

16 saker jag lärt mig under 2016 | Sandramarias.com

Det var 16 av de saker jag lärt mig under det gångna året. Hur var ert 2016? Häftigt? Lärorikt? Minnesvärt? Inte alls bra? Berätta gärna! Och så får ni ha ett super 2017 allihop!