Vad betyder vävt tyg? Skillnaden mellan vävt och stickat tyg.

Upp med handen om du nångång låtit bli att sy ett projekt för att det funnits en punkt på mönstrets materiallista du inte haft en aning om vad betyder. 👋🏼
 
Nu vet jag att vi alla sitter bakom varsin skärm och inte ser varandras händer, men baserat på de frågor jag fått på senaste tiden kan jag garantera att du inte är den enda som kanske viftar febrilt just nu. 🙈💛
 
För faktum är att det ibland kan vara lite knepigt att förstå vad som menas med alla häftiga materialnamn listade i “det här behöver du” delen av mönsterbeskrivningen – även om du nog säkert skulle veta vad som menas bara du fick SE materialet i fråga!
 
Så tror jag fallet är med begreppen “vävt tyg” och “stickat tyg”.
Vad betyder vävt tyg? Skillnaden mellan vävt tyg och stickat tyg.
Vad betyder vävt tyg? Skillnaden mellan vävt tyg och stickat tyg.
Även om man kanske kunde tänka sig att allt tyg är tyg, så finns det (väldigt förenklat) två olika typer av tyg: vävt och stickat.
 
Och orsaken till varför det oftast specificeras vilken av dessa kategorier du behöver är för att mönstret ganska troligt är konstruerat med de olika tygernas kvalitéer i åtanke.
 
Kort och gott kan man sammanfatta det såhär:
 
Vävt tyg = stretchar inte. (Typ lakanstyg, linnetyg, gardiner, bordsduk … Inredning är ofta sytt i vävda tyger av olika slag.)
 
Stickat tyg = stretchar. (Typ college, jersey/trikå, tänk mjukiskläder. Barnkläder är ofta sydda i stretchigt material, alltså stickat tyg.)
 
Köper du alltså ett klädmönster som är designat att sys i ett stretchigt tyg kommer det inte sitta som det ska om du väljer att sy det i ett vävt tyg.
 
Designern har räknat med att tyget du syr i stretchar lite och att du därför t.ex. inte behöver en dragkedja för att få huvudet genom halshålet (exempelvis).
Dreglis by Sandramaria och On-the-go skötväska by Sandramaria
Okej, så om du går runt i en fysisk affär och vet att du letar efter ett vävt tyg (a.k.a ett tyg som inte stretchar) så kan du enkelt gå runt och klämma och känna på tygen för att veta om de funkar för ditt projekt eller inte.
 
Men hur gör man om man shoppar online då?!
 
Då kan du kolla efter två saker:
 
1. Webbshopparna brukar vara bra på att kategorisera sina tyger så att du lätt hittar det du letar efter. Förutom att leta efter kategorier som “vävt” och “stickat” så kan det ibland finnas enskilda kategorier för t.ex. “college” och “jersey/tirkå” (stickade tyger båda två). 
 
2. Du kan alltid kolla vilket material tyget är gjort av för att veta om det stretchar eller ej. 100% bomull stretchar inte, men en blandning av t.ex. 95% bomull och 5% elastan stretchar.
 
Scrollar du runt bland de finska webbshopparna kan du hålla utkik efter ord som: 
 
Trikoo = Trikå/jersey
College = College
Joustocollege = Extra stretchig och ibland lite tunnare college
Puuvilla = Bomull
Pellava = Linne
Elastaani = Elastan
Joustamaton = ej stretchig
 
 
Jag hoppas att denna genomgång gjort dig lite klokare när det kommer till vad som menas med vävt vs. stickat tyg och att du känner dig lite säkrare angående tygval inför ditt nästa sömnadsprojekt!
 
Om du har följdfrågor eller vill att jag specificerar något är det fritt fram att ställa din fråga i en kommentar eller t.ex. DM på instagram! Jag svarar så gärna på din fråga! 🤩
 
 
Vävt tyg vs. stickat tyg
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.